Växtlighet på Olofsbo strand

09.08.2022

hn 20220809

Därför har växtlighet brett ut sig på Olofsbos strand i sommar

Falkenberg
Under sommaren har växtlighet fått fritt spelrum på Olofsbo strand och flera boende i området undrar varför kommunen inte har harvat stranden som den brukar göra.
- Det som är så tråkigt är att stranden har varit benämnd i Vagabond-tidningen som en av Sveriges finaste och nu låter man den bara växa igen, säger Joakim Rokka, boende i området.

Under badsäsongen, den 21 juni till 20 augusti, brukar Falkenbergs kommun harva stranden vid flera tillfällen för att hålla den fin. Vid harvning luckras sanden upp och när den har torkat kommer en traktordragen strandstädningsmaskin som rensar sanden på växtlighet och andra föremål.

I år har kommunen dock valt att inte harva stranden, vilket har fått boende att reagera på bland annat sociala medier. En som ställer sig frågande till varför kommunen har frångått sina rutiner är Joakim Rokka som har en stuga i Olofsbo.

- Jag förstår att det är ett lyxproblem. I Ukraina är det krig och här gnäller jag om att de inte sköter stranden. Det är bara det att det egentligen är en jättefin strand och det är synd att de inte sköter om den, säger han.

Vill motverka sandflykt

Det har varit ett medvetet val från kommunens sida att inte harva Olofsbos strand i år. Kommunen har tagit samma beslut gällande andra stränder men det verkar vara i Olofsbo som bristen på harvning har varit som mest påtaglig.

- Det är ett tiotal personer i Olofsbo som har hört av sig till Kontaktcenter om att man har saknat harvningen, säger Daniel Andersson, arbetsledare för Skogs- och kustgruppen vid Falkenbergs kommun.

Kommunen har valt bort harvning i år för att så mycket sand som möjligt ska stanna kvar på stränderna.

- När vi harvar bidrar vi med kraftigare sandflykt från stränderna och det vill vi undvika till max, säger Daniel Andersson.

- När vi harvar luckrar vi upp sanden och sedan när det kommer blåst gör det att sanden försvinner lättare. Håller man på så för mycket så utarmar man stranden på ett negativt sätt och vi vill jobba så hållbart som möjligt och miljömässigt rätt naturligtvis.

De nya rutinerna är en del av en badlivsutredning som kommunen håller på med just nu.

- Då kommer det som vi testar nu tas med för att vi ska veta hur vi ska sköta stränderna framöver. Hur mycket tid vi ägnar åt att ta bort grönmassa och köra bort tång måste vara i rimliga proportioner, säger Daniel Andersson.

Testar en ny metod

I slutet av förra veckan beslutade sig dock kommunen för att göra någonting åt växtligheten på Olofsbos strand och med hjälp en slåtterbalk slog de ned växtligheten. Det tillvägagångssättet skulle kunna bli ett alternativ för framtiden om kommunen kommer fram till att de inte ska fortsätta med harvning.

- Olofsbo är det första pilotfallet. Det är första gången som vi testar med slåtterbalk. Det skulle kunna vara ett alternativ. Slår du av dem hyfsad tid kommer de inte upp igen denna säsongen. Däremot kan det vara frön i sanden och vi tar inte bort blast eller så. Det vi slår av får ligga kvar och torka in, säger Daniel Andersson.

Joakim Rokka, boende i Olofsbo, tycker inte att det har blivit ett lika bra resultat efter slåtterbalken.

- Det är fortfarande väldigt ojämnt och det är buskar och tång kvar. Om jag fattat det rätt så har man bara "slagit" sönder buskarna och kört över dem för att trycka ner dem och jämna ut lite, säger han.